lauantai 10. maaliskuuta 2012

Levillä 4.6.2009

Onnistui yhteys Levin korvestakin. Ei tosin kovin helposti tai suurella nopeudella. Mutta aika on mennyt kuin siivin, töitä tehden ja joskus aina silloin tällöin Vareksen teosta lukien. Lukeminen on tietenkin vielä kesken, mutta joitakin ajatuksia on kuitenkin lukemisen myötä syntynyt.

Onnistui yhteys Levin kirvestakin. Ei tosin kovin helposti tai suurella nopeudella. Mutta aika on mennyt kuin siivin, töitä tehden ja joskus aina silloin tällöin Vareksen teosta lukien. Lukeminen on tietenkin vielä kesken, mutta joitakin ajatuksia on kuitenkin lukemisen myötä syntynyt.

Kuten aiemmin tuli jo ilmi, niin hänen kaiken ylittävä minä-itse-asenne on aina ollut se minulle luotaantyöntävin Setälän henkilössä vaivaava asenne. Vares kuitenkin onnistuu mielestäni hienosto olemaan kriittinen juuri tuonkin ominaisuuden suhteen. Mutta hän ei kuitenkaan lipsahda halpahintaiseen kritiikkiin, jota voitaisiin verrata juorulehtijournalismiin. Eli Vareseksen on kohdehenkilöön on hyvin tiedemiesmäinen ja näin siis objektiivinen.
Jos Setälästä kirjoitettua teosta vertaa Emil Aaltosesta kirjoitettuun, niin on helppo ymmärtää miksi Aaltosesta on ollut helpompi kirjoittaa myönteisempi kuva kuin Setälästä. Aaltonen on vaatimaton, mutta tekemisessään ja työttään todella suuri, pitämättä melua itsestään. Niin, ehkä tämä kuvaa hyvin hämäläisen ja satakuntalaisen ihmisen eroavaisuutta. 

Mutta kuitenkin Levillä on viileää ja kohta paluu sivistykseen on edessä. Onhan tuolta kestopäällysteen loppumista vielä viitisen kilometriä tänne perille. Ja kait perinteisen kaupunkilaiskäsityksen mukaan kestopäällysteen loppumisen myötä loppuu myös sivistys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti